گروه اقتصادی خبرگزاری دانشجو،با افزایش جمعیت و تقاضای روزافزون برای غذا، کشورهای صنعتی و پیشرفته در حال حرکت به سمت تولید محصولات کشاورزی از طریق فناوریهای نوین هستند تا بتوانند با تحول در شیوه تولید و افزایش بهره وری و عملکرد محصول، امنیت غذایی پایداری را تامین کنند. به همین منظور این کشورها با اختصاص بودجه و حمایتهای خاص، علاوه بر تامین زیر ساختهای کشاورزی مدرن، کشاورزان خود را در جهت نوآوری و استفاده از فناوری و تکنولوژیهای جدید ترغیب میکنند.
بودجه 100 میلیون یورویی اتحادیه اروپا برای توسعه فناوریهای دیجیتال در کشاورزی
کشاورزی همیشه یکی از بخشهای نوآورانه اروپا بوده است. تحقیقات و نوآوریهای زیادی در حوزه کشاورزی در حال انجام است و اتحادیه اروپا در زمینه ارتباط کشاورزان و محققان، اقدامات مؤثری انجام داده است. امروزه کشاورزان با چالشهای زیادی مواجه هستند: تولید بیشتر و بهتر با مصرف کمتر منابع، قیمتهای مقرونبهصرفه و درحالیکه مشکلات زیستمحیطی کمتری ایجاد کند و همه اینها با توجه به تغییرات آبوهوایی و بازارهای نوظهور قسمتی از چالشهای کشاورزی هستند.
اتحادیه اروپا توسعه فنآوریهای دیجیتال در کشاورزی را در دستور کار دارد و حدود ۱۰۰ میلیون یورو در برنامه ۲۰۲۰ بهمنظور پیشرفت و توسعه فناوریها در مناطق روستایی و پیشبینی تأثیر فناوری بر بخش کشاورزی در نظر گرفته است. در ۱۷ نوامبر ۲۰۱۷ در بروکسل طی کنفرانس «دیجیتالی کردن زنجیره ارزش کشاورزی و غذا»، سیاست پژوهان اروپایی، سیاستهای توسعه کشاورزی را در زمینه نوآوری در کشاورزی و چگونگی استفاده از فناوری در بخشهای مختلف کشاورزی و غذا؛ در راستای اهداف اتحادیه اروپا در کشاورزی مانند توسعه پایدار کشاورزی تدوین کردند.
استفاده از فناوریهای دیجیتال و کشاورزی دقیق در جهت تولید پایدار
در یک نگاه کلی فنآوریهای دیجیتال میتوانند به حل این چالشها کمک کنند: کمک به کشاورزان برای تولید غذا به روشی راحتتر، آنالیز الگوهای آبوهوا و تنوع زیستی، استفاده از حسگرها برای حیوانات، ابزارهای بررسی دقیق وضعیت خاک و گیاهان، هواپیماهای بدون سرنشین برای از بین بردن علفهای هرز، کاهش نیاز به سموم و مواد شیمیایی مضر و اینترنت اشیاء که همه بخشهای زنجیره ارزش را به هم متصل میکنند.
فناوریهای جدید قابلیت ردیابی مواد غذایی از مزرعه تا سفره را فراهم میکنند. کشاورزان میتوانند بر اساس نیازهای روزافزون مشتریان، محصولات غذایی را سفارشیتر و خاصتر تولید کنند. علاوه بر این، فناوریهای دیجیتال میتوانند به کارآمد کردن و متناسبسازی طرحهایی که سیاست پژوهان تهیه میکنند نیز کمک کنند.
«کشاورزی دقیق» یا Precision Agriculture به کانون توجهات بسیاری از نوآوریها در بخش کشاورزی پایدار تبدیل شده است. تولید بیشتر با منابع کمتر به روش کارآمدتر. به عبارت ساده تر، «کشاورزی دقیق» به معنی استفاده از فنآوریهایی مانند سیستمهای ماهوارهای برای افزایش کارایی تولید است (برای مثال از طریق نظارت و کنترل محصول و ارائه اطلاعات در مورد چگونگی پرورش محصول برای افزایش عملکرد و کیفت آن). نظارت و تجزیهوتحلیل دادههای کشاورزی بهوسیله سیستمهای حسگر میتواند در مدیریت آبیاری برای محصولاتی که آب زیادی مصرفی میکنند استفاده شود. با بهرهگیری از این انواع فناوریهای اشارهشده، کشاورزی پایدار تحقق مییابد.
جذب سرمایه گذار از سراسر دنیا برای استارتاپهای کشاورزی اروپا
اتحادیه اروپا همچنین به منظور افزایش اشتغال و متصل کردن سرمایه گذران به صاحبان ایدههای نوآورانه بخش کشاورزی، اقدام به راهاندازی درگاهی الکترونیکی به نام «پرتال سرمایهگذاری اتحادیه اروپا» کرده است. از ژوئن ۲۰۱۷، صاحبان پروژههای کشاورزی و توسعه روستایی این فرصت را پیدا کردهاند که برای اجرا کردن پروژههای خود بهواسطه «پرتال سرمایهگذاری اتحادیه اروپا» (European Investment Project Portal) از حمایتهای مالی سرمایهگذاران سراسر دنیا بهره ببرند. این پرتال پروژههایی با هزینه کل حداقل یک میلیون یورو با هدف ایجاد پویایی و افزایش فرصتهای سرمایهگذاری را میپذیرد.
در حال حاضر ۱۱ پروژه درزمینه کشاورزی و توسعه روستایی به دنبال جذب سرمایهگذاری در این پلتفرم موجود هستند. پروژههایی از قبیل تولید نوآورانه کود (An Innovative Fertilizer) در مجارستان، تولید غلات ارگانیک، همچنین نرمافزاری برای تسهیل کسبوکارهای بخش میوه و سبزیجات در رومانی (App to Ease Business) و ...
تا به امروز انواع پروژهها از سراسر اتحادیه اروپا و با اندازههای مختلف و نوع سرمایهگذاری متفاوت در این پرتال ثبت شده است. پروژههایی که میخواهند در این پرتال برای جذب سرمایهگذار تبلیغات انجام دهند، باید معیارهای زیر را داشته باشند:
با تمام قوانین اتحادیه اروپا و قوانین ملی مربوطه سازگار باشد.
دولت انگلیس و تخصیص ۹۰ میلیون پوند جهت ارتقا فناوری در بخش کشاورزی
همچنین انگلیس به دنبال این است که با استفاده از فناویهای نوین به تولید کننده برتر مواد غذایی جهان تبدیل شود. گرگ کلارک وزیر بازرگانی این کشور در کنفرانس اتحادیه کشاورزان ملی که در ۲۱ فوریه ۲۰۱۸ برگزار شد، از شروع اقداماتی برای تحول در کشاورزی بهعنوان بخشی از استراتژی صنعتی دولت خبر داد و گفت: «استفاده سازمان ملی نقشهبرداری از تصاویر ماهوارهای و جمعآوری دادههای دیجیتال برای نقشهبرداری بیش از ۲۰۰هزار مایل از زمینهای کشاورزی انگلیس و برنامه حفاظت از محصول (Crop Protect) که به کشاورزان برای حفاظت از محصولشان در برابر آفات و بیماریها و علفهای هرز کمک میکند؛ بخشی از ابداعات تکنولوژیکی هستند که کشاورزی و تولید مواد غذایی را بهبود بخشیدهاند.» کلارک تأکید کرد که فناوریهای جدید درآمد کشاورزان را افزایش میدهد و کسبوکارهای کشاورزی را بیشتر از گذشته سودآور میکند.
کلارک همچنین در این کنفرانس از تخصیص ۹۰ میلیون پوند بودجه جدید برای دستیابی انگلستان به رتبه برتر تولید تجاری مواد غذایی در جهان به کمک علم رباتیک، هوش مصنوعی و علوم اطلاعات خبر داد و افزود این بودجه بهعنوان بخش جدید صندوق چالش استراتژی صنعتی (ISCF) تحویل داده میشود، که پذیرش تکنولوژی و نوآوری را برای کسبوکارهای مربوط به کشاورزی و تولید مواد غذایی تسهیل میکند. به گفته وی این نوآوری به خاطر تقاضای فزاینده غذای یک جمعیت در حال رشد، تقویت رشد روستایی و ایجاد مشاغل با مهارت بالا بسیار حیاتی است.
کاربرد هوش مصنوعی و فناوریهای نوین در کشاورزی انگلیس
در حال حاضر کشاورزان انگلستانی، شرکتهای فناوری کشاورزی و مراکز تحقیقاتی بهواسطه استفاده از فناوریهایی مانند پردازش اطلاعات، رباتیک و هوش مصنوعی و به کمک ایجاد تکنولوژیها و رویکردهای جدید فناورانه این مسیر را دنبال میکنند که ازجمله آنها میتوان به مواد زیر اشاره کرد:
سازمان ملی نقشهبرداری از ماهوارههای خود جهت نقشهبرداری دقیق ۲۳۲، ۳۴۲مایل از زمینهای کشاورزی انگلستان استفاده کرده است تا مجموعهای از دادههای دیجیتال را فراهم آورد. همچنین این سازمان از هواپیماهایی که دوربینهای تصویربرداری دیجیتال بر روی آنها نصب شده است برای ثبت هزاران عکس منحصربهفردی که میتوانند مزارع و سراسر مناظر سبز را ترسیم کنند؛ استفاده میکند.
اقدامات چین جهت مدرنیزاسیون بخش کشاورزی این کشور
چین دارای بزرگترین بخش کشاورزی در سطح جهان است و صدها میلیون نفر بهعنوان کشاورزان در مزارع این کشور کار میکنند لکن بهرهوری این بخش نسبت به انچه که انتظار می رود پائین تر است. طی سال های اخیر از ارتقاء سطح مکانیزاسیون کشاورزی، توسعه محصولات مدرن کشاورزی و روی آوردن و توسعه کشاورزی دیجیتال بهعنوان برنامههای دولت چین برای بخش کشاورزی یاد میشود.
چین در سالهای اخیر اقدامات جدیدی را برای مدرن سازی بخش کشاورزی و کارایی تولید کشاورزان و بهرهوری هرچه بیشتر این بخش و تأمین امنیت غذایی خود انجام داده است. طبق بیانیه سیاسی اول سال چین، این کشور به دنبال پیشرفتهای گسترده درزمینه نوسازی روستایی تا سال ۲۰۲۰، مدرن سازی بخش کشاورزی تا سال ۲۰۳۵ و تحقق قدرتمندتر شدن بخش کشاورزی و افزایش محسوس درآمد روستائیان تا سال ۲۰۵۰ است.
این کشور میکوشد تا تأمین مالی در مناطق روستایی را به کمک بودجه دولتی بهبود بخشد و در قالب برنامهای استراتژیک از مدرنسازی بخش کشاورزی در روستاها پشتیبانی کند.
توجه کشورهای توسعه یافته و پیشرفته به مدرن سازی بخش کشاورزی و حمایت مالی آنها در این زمینه اهمیت تولید غذا و بهبود شرایط کسب و کارهای کشاورزی را در این کشورها نشان می دهد.کشورهای صنعتی با استفاده از به کارگیری جدیدترین فناوری ها به دنبال این هستند که دست برتر خود در تولید محصولات کشاورزی را حفظ کنند و علاوه بر تامین امنیت غذایی به حفظ مشاغل و روزآمدی آنها کمک کنند.